Vlaams minister van Begroting en Werk Philippe Muyters (N-VA) verduidelijkte in een radiointerview met Radio 1 nogmaals dat de basisprincipes van een langere loopbaan vastliggen. Dat betekent dat iedereen langer zal moeten werken, ook het onderwijzend personeel.

Muyters benadrukte dat er niet te tornen valt aan de basisfilosofie achter deze begrotingsoperatie en dat iedereen langer zal moeten werken. 'Ook in het onderwijs dus. Dat principe ligt vast.'

De manier waarop dat in de praktijk gebracht wordt leek volgens Muyters ook voor de hand te liggen, met name een gevoelige aanpassing van de zogenaamde TBS-regeling, waarbij onderwijzend personeel aanspraak kan maken op een soort van overbruggingsperiode tussen de actieve loopbaan en het eigenlijke pensioen. 

Muyters herhaalde ook dat de Vlaamse regering wel degelijk tot overleg bereid was, maar dat het principe van langer werken vastligt. 'Ik hoop dan ook dat overleg en redelijkheid een kans op slagen krijgen', aldus Muyters. 

'Mooi samenwerkingsfederalisme'

Federaal minister van Pensioenen Vincent Van Quickenborne (Open VLD) reageert positief op het voornemen van de Vlaamse regering. Die maatregel loopt in de lijn van de federale pensioenhervorming die mensen gemiddeld twee jaar langer aan het werk moet houden. 'Dit is een mooi voorbeeld van samenwerkingsfederalisme', zegt Van Quickenborne.

'Het constructief overleg dat ik hierover met de ministers van Onderwijs heb gehad werpt zijn vruchten af', zegt de federale vicepremier. 'Ik ben tevreden dat ook de Vlaamse regering stappen zet om ons pensioenstelsel te verbeteren door de TBS te verstrengen.'
 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in