Herman Van Rompuy annuleert top van leiders eurozone
Herman Van Rompuy Foto: Photonews
Europese Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy annuleert de voor vrijdag geplande top van de 17 leiders van de eurozone. Dat bevestigen diplomatieke bronnen aan Belga.

Volgens het Franse persagentschap AFP zou de vergadering geschrapt zijn omdat Duitsland voorlopig weigert over een uitbreiding van het permanente noodfonds ESM te spreken.

Donderdag en vrijdag zitten de staats- en regeringsleiders van de 27 EU-lidstaten samen voor hun jaarlijkse lentetop. Normaal gezien hadden de 17 leiders van de eurozonelanden aansluitend, op vrijdagmiddag dus, moeten vergaderen om zich over de Europese noodfondsen te buigen.

Het permanente noodfonds ESM, dat over een vuurkracht van 500 miljard euro zal beschikken, moet worden uitgebreid om een voldoende sterke dam op te werpen tegen de schuldencrisis.

Van die uitbreiding zijn 16 van de 17 landen overtuigd, enkel Duitsland ligt dwars. Bondskanselier Angela Merkel zei maandag nog dat een uitbreiding momenteel niet aan de orde is. Volgens haar moet er gewacht worden op de resultaten van de Griekse obligatieruil.

De Duitse weigering leidt er nu dus toe dat de aparte eurozonetop wordt geannuleerd. De andere onderwerpen die tijdens die lunch op vrijdag zouden worden besproken, worden nu op donderdag afgehandeld.
 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in