Er zijn 'intensieve gesprekken' aan de gang tussen Kairo en Washington om 'zo snel mogelijk' de zaak van de 43 Egytische en buitenlandse activisten die verdacht worden van het ontvangen van illegale fondsen voor niet-gouvernementele organisaties (ngo's) te regelen. Dat heeft een hoge Amerikaanse verantwoordelijke gemeld. Zondag start de rechtszaak tegen de ngo-medewerkers, onder hen 19 Amerikanen.

Washington hoopt zo 'de situatie binnen enkele dagen op te lossen', verklaarde de Amerikaanse bron anoniem. Volgens de New York Times hebben Amerikaanse diplomaten zaterdag het onderste uit de kan gehaald om een 'akkoord' te vinden om hoge diplomatieke spanningen tussen beide landen naar aanleiding van de zaak te vermijden. Amerikaanse bronnen konden niet zeggen of de start van het proces voor de strafrechtbank zo nog afgewend kon worden of niet.

In december vielen het gerecht en de politie bij zeventien ngo's in Egypte binnen. Daarbij werden werknemers opgepakt en computerbestanden in beslag genomen. Verschillende Amerikanen, onder wie Sam LaHood, zoon van de Amerikaanse minister van Transport Ray LaHood, zochten hulp bij hun ambassade in Kairo.

De Verenigde Staten dreigden er al mee de jaarlijkse militaire hulp van 1,3 miljard dollar voor Egypte in te houden. Egypte krijgt die Amerikaanse steun sinds het in 1979 een vredesverdrag met Israël ondertekende.