De Partij voor Vrijheid en Rechtvaardigheid, de politieke arm van het Moslimbroederschap, kreeg bij de verkiezingen van de shura, de Egyptische senaat, met 105 zetels de meerderheid van de stemmen. Dat heeft de Egyptische kiescommissie meegedeeld. Eerder wonnen de gematigde islamisten ook al de meeste stemmen bij de verkiezingen voor de Assemblée.

De verkiezingen voor de shura, die op 29 januari van start gingen, moesten 180 van de 270 zetels via stemming verdelen. De rest van de leden wordt aangeduid door het huidige staatshoofd, de veldmaarschalk Mohammed Hussein Tantawi, die het land leidt sinds het vertrek in februari 2011 van Hosni Moebarak.

Na de Partij voor Vrijheid en Rechtvaardigheid rijfde de hardlijnse salafistische partij Al Nour bij deze senaatsverkiezingen 45 zetels binnen, en de liberale partij Wafd met 14 zetels. Het Egyptische blok, de belangrijkste liberale coalitie, verzamelde acht zetels. Acht andere zetels tot slot komen meerdere kleinere politieke formaties toe.

Magere opkomst

In tegenstelling tot de verkiezingen voor de Egyptische 'kamer' verliepen de verkiezingen voor de shura heel gelaten. Stembureaus lagen er verlaten bij. Volgens de kiescommissie was de opkomst minder dan 10 procent.

De voornaamste rol van de shura zal er, samen met het parlement, in bestaan om de leden van de commissie aan te duiden die een nieuwe grondwet moet opstellen. Na de parlementsverkiezingen moet er nog een president verkozen worden. Dat moet gebeuren voor eind juni op een nog niet nader bepaalde datum. Kandidaturen kunnen ingediend worden vanaf 10 maart.