Duitsland heeft 160 ambtenaren van zijn ministerie van Financiën gemobiliseerd om te helpen bij de modernisering van de Griekse financiële administratie. Dat heeft het Duitse ministerie aangekondigd in de editie van het weekblad Wirtschaftswoche die maandag verschijnt. De 160 Duitsers dienden zich allen vrijwillig aan. Ze spreken allemaal Engels en een tiental onder hen ook een mondje Grieks.

Norbert Walter-Borjans, financieminister van de deelstaat Noordrijn-Westfalen, kadert de plannen in het economische magazine met een verwijzing naar de Duitse ervaringen na de val van de Berlijnse muur. 'Griekenland kijkt aan tegen problemen waar de voormalige DDR in 1990 mee geconfronteerd werd', luidt het.

'De grote bedenkingen die bepaalde Oost-Duitsers hadden tegen die uit het westen zullen nog veel groter zijn bij de Grieken ten aanzien van Duitsers, met name vanwege de dissonante Duitse stemmen' over de steun aan Griekenland, voorspelt hij.

Volgens zijn collega uit Hesse Thomas Schäfer maakt de Griekse crisis het nodig om 'de mogelijkheid te bestuderen om ook gepensioneerde ambtenaren van Financiën weer te heractiveren, aangezien daar een belangrijk potentieel aan expertise aan te boren valt'.

Het idee om Europese ambtenaren naar Griekenland te sturen werd in september al eens geopperd door eurocommissaris voor Energie Günther Oettinger. Duitsland veroorzaakte in januari echter nog een polemiek met een pleidooi om het noodlijdende Griekenland tijdelijk onder curatele te plaatsen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig