Regering moet op zoek naar ruim 2 miljard euro
(archieffoto) Foto: Photo News
Het Monitoringcomité, dat de federale regering adviseert over de begrotingsinspanningen die nodig zijn, schat dat er dit jaar 1,469 miljard euro extra bespaard moet worden. Ook zou de regering een bijkomende reserve van 500 miljoen moeten aanleggen.

De federale regering maakt zich dezer dagen op voor een loodzware vervroegde begrotingscontrole.

Het monitoringcomité schat dat Di Rupo en co 1,469 miljard moeten vinden om het begrotingstekort terug te dringen tot de 2,8 procent die Europa vraagt. Maar dan moet de economie dit jaar met 0,1 procent groeien zoals het Planbureau een paar weken geleden voorspeld heeft.

Om met slechtere groeicijfers rekening te houden, vraagt het monitoringcomité dan ook om een extra buffer van 500 miljoen euro aan te leggen.

Onder dwang van de Europese Commissie bevroor de bewindsploeg van premier Elio Di Rupo in januari al 1,3 miljard aan uitgaven, maar dat was slechts een tijdelijke ingreep.

Vanavond komt het kernkabinet van de regering bijeen om de begrotingscontrole aan te vatten. Pas op 4 maart begint het echte 'begrotingsconclaaf' dat drie of vier dagen zou duren. Over de manier waarop hebben de coalitiepartners de voorbije weken al heel wat ballonnetjes opgelaten én weer afgeschoten.

Zo passeerden een btw-verhoging en een minimumbelasting voor bedrijven al de revue, net als een verhoogde taks op de nucleaire rente en een hervormde notionele intrestaftrek. Ook extra besparen op het overheidsapparaat is al geopperd.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig