De Amerikaanse president Barack Obama heeft zich verontschuldigd bij het Afghaanse volk voor het verbranden van korans op een Amerikaanse legerbasis. Bij protesten zouden zeker al 12 mensen zijn omgekomen. Ook zouden twee westerse soldaten zijn gedood.

Volgens medewerkers van de Afghaanse president Hamid Karzai heeft Obama in een brief formeel zijn excuses aangeboden voor het verbranden van korans op de militaire basis. Hij zegt dat de verbranding een vergissing was zonder kwade bedoelingen. 

'Ik bied u en de Afghaanse bevolking mijn oprechte verontschuldigingen aan', luidde het volgens het het presidentieel paleis. 'De fout was onopzettelijk. Ik verzeker u dat we passende maatregelen zullen nemen, opdat zoiets niet meer gebeurt.' 

In de brief zou ook staan dat de verantwoordelijken rekenschap zullen moeten afleggen.

Hevige rellen

In Afghanistan vinden al drie dagen hevige protesten plaats tegen een verbranding van korans op een militaire basis. Vandaag zijn twee buitenlandse soldaten, mogelijk Amerikanen, gedood. Daarnaast zijn ook minsten zes Afghanen om het leven gekomen.

Een man in een Afghaans legeruniform zou twee van zijn NAVO-collega's hebben doodgeschoten. Verdere details over het gebeurde werden vooralsnog niet vrijgegeven. 

Bij de rellen raakten ook vele Afghaanse burgers gewond, en gewapende mannen hebben minstens twee militaire installaties aangevallen. De dodentol van de anti-Amerikaanse betogingen is opgelopen tot 12, zo is uit officiële bron vernomen.

De demonstranten roepen 'dood aan Obama', gooien met stenen en verbranden de Amerikaanse vlag. Intussen hebben de taliban opgeroepen om alle westerlingen te doden en slagen voor het 'beledigen van de koran'.

In een verklaring zegt een talibanwoordvoerder dat de Afghanen niet moeten stoppen met protesteren. In de plaats daarvan roept hij ze op om militaire basissen en personeel aan te vallen om 'ze een les te leren opdat ze de heilige koran nooit meer durven te beledigen'.

Verbranding islamitische geschriften

Tussen afval van de Amerikaanse luchtmachtbasis Bagram dat maandag naar een vuilstortplaats werd gebracht om te worden verbrand, zaten korans. Werknemers van de vuilstortplaats zagen de boeken en sloegen alarm.

Een bron bij de internationale troepenmacht in Afghanistan zei dinsdag dat enkele honderden islamitische geschriften uit de bibliotheek van het aan Bagram grenzende detentiecentrum waren verwijderd omdat ze extremistische boodschappen bevatten. De boeken waren van gedetineerden.