Het internationaal anti-namaakverdrag ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) moet de strijd tegen namaak aanscherpen. Naast onder meer de VS, Japan en Canada hebben al 22 EU-landen zich bij het verdrag aangesloten. Dat wekte echter heel wat tegenkanting op, vooral omdat het de internetvrijheid dreigt in te perken.
In verschillende Europese hoofdsteden kwamen de voorbije weken dan ook tienduizenden mensen op straat om te protesteren tegen de ratificatie van het verdrag. Verschillende Europese landen hebben dan ook besloten om die ratificatie op te schorten, in afwachting van meer duidelijkheid.
De Europese Commissie hoopt via het Europees Hof van Justitie klaarheid te scheppen over het verdrag, dat naast illegale downloads ook namaak van 'gewone' handelswaren en medicijnen moet tegengaan. Europees Handelscommisaris Karel De Gucht wil nagaan of enkele fundamentele rechten en vrijheden, 'zoals de vrijheid van meningsuiting, van informatie of van gegevensbescherming', niet geschonden worden.
Unanimiteit
De beslissing om naar het Hof te stappen werd volgens De Gucht unaniem genomen. Hij alludeert , alluderend op geruchten over onenigheid binnen de Commissie. Zelf vermoedt de liberaal dat ACTA helemaal geen impact zal hebben op de bestaande Europese regels of het gebruik van het internet.
Viviane Reding, collega van De Gucht en bevoegd voor Fundamentele Vrijheden, liet zich echter al wantrouwend uit. Intellectuele eigendomsrechten zijn voor haar 'geen absoluut fundamenteel recht'. De bescherming tegen namaak zou ook 'nooit een rechtvaardiging mogen zijn om de vrijheid van meningsuiting in te dijken', verklaarde ze onlangs nog.
ACTA werd op 26 januari ondertekend in Japan, na onderhandelingen tussen de EU, de VS, Zwitserland, Canada, Mexico, Japan, Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Korea en Marokko. In Europa moet het echter geratificeerd worden door de 27 nationale parlementen én het Europese halfrond, waar de tegenkanting vermoedelijk groot zal zijn.