Inspecteurs geweigerd op Iraanse nucleaire site
Een muurschildering in Teheran van de vermoorde minister Mousa Kalantari die in 1981 is vermoord. Foto: AFP
Inspecteurs van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) zijn er opnieuw niet in geslaagd om te onderzoeken of Iran in het geheim atoomwapens bouwt. Dat heeft het agentschap in een communiqué erkend. De inspecteurs mochten een site niet bezoeken.

Volgens een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken verliep de samenwerking met de VN-missie erg goed. 

Uit het communiqué was echter op te maken dat het IAEA Teheran de schuld geeft van het gebrek aan vooruitgang. Iran heeft inspecteurs van het atoomenergieagentschap geen toelating gegeven om de omstreden nucleaire site van Parchin te bezoeken. Er is ook geen akkoord gevonden over de voortzetting van de gesprekken over het nucleaire programma van Iran.

De mededeling van de internationale organisatie komt er nadat een missie van hoog niveau voor de tweede keer in minder dan een maand tijd naar Iran was gegaan om duidelijkheid te scheppen over het nucleaire programma. De missie stond onder leiding van de Belg Herman Nackaerts, hoofd van de inspecteurs van het Atoomenergieagentschap.

Iran ontkent dat het aan een kernwapen werkt en zegt dat zijn nucleaire programma enkel civiele doeleinden dient. Eerder had het land gewaarschuwd niet te zullen twijfelen om preventieve aanvallen uit te voeren als het land zich bedreigd voelt.