Palestijnse hongerstaker wordt vrijgelaten
Palestijnse hongerstaker wordt vrijgelaten Foto: AFP
De gedetineerde Palestijn Khader Adnan heeft na meer dan twee maanden zijn hongerstaking beëindigd, nadat hij een overeenkomst had bereikt over zijn vrijlating. Dat heeft het Israëlische ministerie van justitie bekendgemaakt.

Als een geen nieuwe bewijzen tegen Khader Adnan worden gevonden zal de 33-jarige Palestijn op 17 april worden vrijgelaten. Adnan werd op 17 december gearresteerd omdat hij de ' regionale veiligheid in gevaar had gebracht'. Later werd hij tot vier maanden 'administratieve detentie' veroordeeld. Palestijnen kunnen door die detentie zonder aanklacht gevangen gehouden worden.

De Palestijn ging één dag na zijn arrestatie in hongerstaking uit protest tegen zijn gevangenschap en ook tegen de vernederingen die hij had moeten doorstaan. Op 13 februari verwierp het gerechtshof  het beroep, waarna zijn zaak naar het hogergerechtshof ging.

De laatste dagen waren er grote zorgen over de gezondheidstoestand en daarom besloot het hogergerechtshof zijn zaak eerder te behandelen. Kort voor de start van de zitting kwamen Israël en Khader Adnan tot een overeenkomst.

De administratieve detentie is volgens de Israëlische autoriteiten nodig om de veiligheid van de burgers te garanderen en om de militaire activiteiten de kop in te drukken. Ook zou de detentie het netwerk van Palestijnse informanten beschermen.

De hongerstaking van Adnan was de langste ooit van een Palestijnse gevangene. De Europese Unie en de Verenigde Naties riepen Israël op om Adnan en andere Palestijnen een transparanter proces te geven.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig