Tuybens wil één onafhankelijke bestuurder op de zes in overheidsbedrijven
Foto: Pol De Wilde
De federale regering moet de komende weken nieuwe bestuurders benoemen aan het hoofd van overheidsbedrijven en administraties. SP.A-kamerlid Bruno Tuybens dient vandaag een wetsvoorstel in om per zes bestuurders in overheidsbedrijven één onafhankelijke bestuurder aan te duiden.

Binnenkort wil premier Elio Di Rupo (PS) knopen doorhakken over een hele reeks politieke benoemingen. Het gaat om topmanagers, bestuurders en regeringscommissarissen van overheidsbedrijven en -diensten. Daar speelt het wetsvoorstel van Tuybens op in.

Het voorstel garandeert dat in de raden van bestuur van de overheidsbedrijven ook onafhankelijke bestuurders worden opgenomen. Per zes bestuurders wordt telkens één onafhankelijke bestuurder aangeduid.

Jobadvertenties

Die mogen volgens Tuybens geen partijpolitieke banden hebben en moeten worden gezocht via jobadvertenties. Een jury moet de aanwerving beoordelen volgens objectieve criteria.

'De overheid kan putten uit uitstekende bestuurders', zegt Tuybens. 'Maar als we aan beursgenoteerde ondernemingen vragen om hun raden van bestuur zo divers mogelijk samen te stellen, moet de overheid zelf het goede voorbeeld geven.'

Tuybens pleit daarnaast ook voor diversiteit en hoopt dat bij de komende benoemingen niet alleen partijpolitieke belangen zullen spelen. 'Hoe diverser samengesteld een groep beslissers, hoe meer kans er is dat een genomen beslissing breed gedragen wordt en langetermijnfocus heeft.' De regering mag niet vertrekken 'vanuit een bunkervisie'.