Aurélie De Ryck heeft op de IFAM Perfiction indoormeeting in de Topsporthal in Gent het Belgisch record polsstokspringen verbeterd. De pas 19-jarige De Ryck ging over 4m28 en deed daarmee 6 centimeter beter dan het vorige record van 4m22, dat Chloë Henry op 29 december vorig jaar in het Nederlandse Sittard had gesprongen.

Behalve De Ryck deed ook Fanny Smets een aanval op het Belgische record, maar zij faalde drie keer op 4m23. De Ryck ging met haar laatste poging wel over die hoogte en had daarmee het Belgisch record al beet. Ze liet de lat daarna nog op 4 meter 28 leggen en was ook op die hoogte bij haar derde poging succesvol. Op 4m33 ging ze vervolgens drie keer in de fout.

Acht centimeter

De Ryck verbeterde haar persoonlijk record in één klap met 8 centimeter. In juni vorig jaar had ze op de outdoormeeting in het Duitse Rehlingen 4m20 gesprongen. Ze is meteen ook zeker van deelname aan het WK voor junioren in Barcelona (10-15 juli 2012). De limiet voor deelname aan dat toernooi staat op 4m10.

'Ik had dit zeker niet verwacht, want ik zag deze meeting eerder als een testwedstrijd', reageerde de 19-jarige na de podiumceremonie in de Topsporthal.

De Ryck liep in oktober vorig jaar op training een voetblessure op en was twee maanden buiten strijd. Pas in december kon ze de training hervatten. 'Zeker technisch tastte ik hier nog in het duister, ik heb mezelf verbaasd met deze sprong.' Voor De Ryck staat op 26 februari, ook in Gent, het BK indoor op het programma, een week later volgt het Belgisch kampioenschap voor beloften in de Arteveldestad.