De Vlaamse havens werken wel degelijk op een aantal vlakken samen. Dat laat Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) zaterdag weten in reactie op uitspraken van federaal minister van Economie Johan Vande Lanotte (SP.A).

Crevits roept half maart de ceo's van de havens van Antwerpen, Zeebrugge, Gent en Oostende samen om te kijken op welke vlakken er nog meer kan samengewerkt worden. Later volgt een gelijkaardig initiatief voor de havenbedrijven.

Vande Lanotte zei vrijdagavond dat de interne concurrentie tussen de havens van Antwerpen en Zeebrugge de positie van de Vlaamse havens in het buitenland parten speelt. Hij pleitte voor meer samenwerking of zelfs integratie.

Volgens Crevits bestaat er wel degelijk een samenwerking tussen de havens. Ze verwijst naar een 'gedragscode' waarin de havens onder meer beloven dat als ze buitenlandse klanten hebben, ze die niet van mekaar zullen afsnoepen. Op buitenlandse reizen van Vlaamse excellenties treden de havens ook steeds met één stem naar buiten, aldus de minister.

'Mythe dat Vlaamse havens niet samenwerken'

Er is al een hele tijd goed overleg tussen alle Vlaamse havens, zeggen ook haventoplui Eddy Bruyninckx (Antwerpen) en Joachim Coens (Zeebrugge) zaterdag in een gemeenschappelijk communiqué.

De havens verwijzen naar het permanente overleg inzake de Europese havenproblematiek, milieu en IT. 'Ook maatschappelijk zet die samenwerking zich door zoals de gezamenlijke Vlaamse Havendag van vorig jaar illustreert.'

Over samenwerking wordt al te vaak in slogantaal gesproken, vinden Bruyninckx en Coens. 'Havensamenwerking vraagt daarentegen vooral een rationele benadering en aanpak. Deze benadering zal door onze besturen blijvend gevolgd worden.'