Premier Di Rupo (PS) heeft de zes partijvoorzitters van zijn coalitie gevraagd op te lijsten welke topjobs en bestuursfuncties ze in 46 overheidsbedrijven en -diensten hebben. Op basis van dat kadaster wordt na de krokusvakantie beslist wie welke post krijgt, schrijft De Morgen zaterdag.

Di Rupo wil binnen afzienbare tijd op een bijzondere bijeenkomst van het kernkabinet knopen doorhakken over de politieke benoemingen. Het gaat om topmanagers, bestuurders en regeringscommissarissen van overheidsbedrijven en -diensten.

De Morgen citeert een tabel waarin niet minder dan 46 instellingen staan opgelijst. 'Deze tabel is nodig om een globaal overzicht te krijgen', legt een expert uit. Niet alle functies zijn vacant.

Evenwicht

Het opstellen van het kadaster is nodig om een 'evenwicht te kunnen vinden tussen de verschillende politieke partijen'. Daarbij zou volgens De Morgen rekening worden gehouden met drie criteria: het politieke gewicht van elke partij, een balans tussen Vlamingen en Franstaligen en het evenwicht tussen vrouwen en mannen. Aan de meeste functies hangt een -al dan niet royale- vergoeding vast.

De instellingen waar het over gaat, zijn zeer divers. Van de nucleaire sector (FANC, NIRAS, Belgoprocess, SCK, NIR) over energiebedrijven zoals Fluxys of Distrigas, tot culturele instellingen als de Munt, Bozar of het Nationaal Orkest van België. Ook overheidsdiensten zoals de Rijksdienst voor Pensioenen, de RSZ, het Riziv of de Rijksdienst voor Arbeidsvoorzieningen staan op de lijst. Het meest in het oog springen overheidsbedrijven als Bpost, NMBS, Belgocontrol en Nationale Loterij. Ook telecombedrijf Belgacom staat op de lijst.