Parket bevestigt: lichaam van vermiste Stijn Saelens gevonden
Stijn Saelens verdween op 31 januari. Foto: fedpol
Het parket van Brugge heeft bevestigd dat het lichaam dat gevonden werd tijdens een zoekactie in de omgeving van Maria-Aalter van de vermiste Stijn Saelens is. Het staat ook vast dat Saelens opzettelijk om het leven is gebracht. Hoe het onderzoek plots in een stroomversnelling raakte, en of er al bekentenissen zijn, wil het parket niet zeggen.

De Cel Vermiste Personen en de Civiele Bescherming doorzochten vrijdag voor de tweede dag op rij een bos in de omgeving van Maria-Aalter, waar Pierre Serry een chalet heeft. Volgens ooggetuigen werd op nog geen 100 meter van de chalet een kraan gebruikt voor graafwerken.

'Vandaag werd op verschillende locaties gezocht naar de vermiste Stijn Saelens en op één plaats werd een stoffelijk overschot gevonden', vertelde Alain Remue van de Cel Vermiste Personen vrijdagnamiddag.

Verschillende bronnen meldden dat het lichaam van de vermiste kasteelheer Stijn Saelens was. Het parket wou de hele dag de informatie niet bevestigen, maar ze werd ook niet ontkend. De onderzoeksrechter, een team van het gerechtelijk lab en een wetsdokter kwamen in de loop van de middag ter plaatse. De DVI (Disaster Victim Identification) van de federale politie in Brugge moest het lichaam identificeren.

In de loop van de avond, rond halfnegen, volgde dan toch de officiële bevestiging dat het wel degelijk om het lichaam van Stijn Saelens ging.

Journalisten opgepakt

De vondst van het lichaam lokte heel wat persmensen naar het bos in Maria-Aalter. Ter plaatse werden twee journalisten bestuurlijk aangehouden door de ordediensten omdat ze zich binnen de perimeter bevonden. Het gaat om een reporter van Het Laatste Nieuws, Dirk Coosemans, en zijn collega Hans Verbeke van bvba Persbureau Jan Verbeke.

Moord op bestelling

De 34-jarige Stijn Saelens verdween op dinsdag 31 januari in zijn woonst, het kasteel Carpentier aan de Sint-Pietersveldstraat in Wingene. Zijn vrouw vond die dag bij haar aankomst in de woonst bloed en een kogelhuls. Sindsdien was er geen spoor van de man.

Het Brugse gerecht gaat in de mysterieuze zaak uit van een huurmoord, besteld door Saelens' schoonvader André Gyselbrecht en diens zoon Peter. Donderdag liet de Brugse onderzoeksrechter de schoonvader en de schoonbroer aanhouden, net als de 62-jarige Pierre Serry uit Aalter. De drie worden beschuldigd van moord. De drie Tsjetsjenen die woensdag aangehouden werden, zijn vrijgelaten.