Sabam moet voor strafrechter verschijnen
Foto: rr
De Brusselse raadkamer heeft auteursrechtenvereniging Sabam naar de correctionele rechtbank doorverwezen. Dat meldt De Tijd. De beschuldigingen gaan over het vervalsen van jaarrekeningen, misbruik van vertrouwen en fraude bij de verdeling van auteursrechten. Volgens persagentschap Belga worden ook de voorzitter van de raad van bestuur tussen 1992 en 2007 en de drie personen die tussen 1992 en 2007 actief waren als financieel directeur bij de vereniging doorverwezen.

De doorverwijzing volgt nadat de Belgische componist Philippe Delhaye in januari 2004 een klacht had ingediend tegen de vereniging. Hij vond dat Sabam hem benadeelde bij de verdeling van de geïnde auteursrechten. Onderzoeksrechter Frédéric Lugentz begon daarop een onderzoek naar alle geldstromen van Sabam.

Het onderzoek leidde tot een lange reeks klachten, schrijft De Tijd. Voor een deel daarvan wordt Sabam buiten vervolging gesteld. Van de 24 klachten blijven er zes over. Maar die zijn niet min, zo luidt het.

Zo zou met jaarrekeningen geknoeid zijn om de uitbetaling van smeergeld aan een ambtenaar van Financiën toe te dekken. Het parket stelt ook dat Sabam de pot voor rechthebbende auteurs onrechtmatig verkleinde door niet te verantwoorden betalingen aan bestuurders en een extralegaal 'pensioenfonds'.

Bovendien haalt het parket een gebrek aan controle en corrigerende procedures aan, wat volgens hem een strafbaar misbruik van het vertrouwen van de leden inhoudt.

In een reactie aan De Tijd zegt algemeen directeur van Sabam Christophe Depreter dat hij er het volste vertrouwen in heeft dat Sabam kan aantonen dat er niets verkeerds is gebeurd. Een beroep tegen de beslissing van doorverwijzing is volgens hem niet mogelijk, tenzij er procedurele fouten zijn gebeurd.