Onkelinx: 'we moeten index niet aanpassen'
PS-vicepremier Laurette Onkelinx. Foto: BELGA
Vice-premier Onkelinx is duidelijk. Een aanpassing van het indexmechanisme zou een verarming betekenen voor de bevolking. En dat wil ze niet.

'We moeten werken aan de prijzen, onder meer van onze energie, maar van het indexmechanisme moeten we afblijven.' Dat zei vice-premier Onkelinx aan Villa Politica.

Volgens Onkelinx leidt een aanpassing van het systeem enkel tot een verarming van de bevolking. 'Het regeerakkoord is heel duidelijk. Het indexmechanisme blijft gehandhaafd.' Sleutelen aan het systeem, vindt ze evenmin nodig. Geen aanpassingen, geen hervormingen, zegt de vice-premier van de PS.

'Er is een probleem met de prijzen. Niet met de index. De index is heel goed voor de koopkracht van de bevolking en de economische groei.' Dat de competitiviteit van de bedrijven eronder lijdt, vindt Onkelinx een fout argument. De bedrijven zijn het slachtoffer van de hoge energieprijzen en die moeten we inderdaad onder controle houden, zei ze.

'Alle partijen moeten het regeerakkoord respecteren', zei ze nog. Daarbij vermeldde ze duidelijk Open VLD. Die partij dringt het meest aan op een hervorming van het mechanisme.