Steeds meer treinreizigers nemen hun fiets mee op de trein. Dat blijkt uit cijfers die Open Vld-senator Guido De Padt heeft opgevraagd bij minister van Overheidsbedrijven Paul Magnette (PS).

Wie zijn fiets wil meenemen op de trein, kan kiezen voor een kaart van vijf euro waarmee één enkele reis kan worden afgelegd of voor een dagkaart van acht euro waarmee men het ganse land kan doorkruisen met de fiets op de trein.

Uit cijfers blijkt dat de NMBS in 2009 in totaal 132.402 traject- of dagkaarten verkocht. In 2010 was dat aantal al opgelopen tot 146.361. En volgens voorlopige cijfers is er in 2011 sprake van 154.354 dergelijke fietskaarten.

Cijfers over het aantal plooifietsen dat treinreizgers meenemen zijn er niet. Dat komt ook omdat plooifietsen gratis kunnen meegenomen worden op de trein.

Is er dan geen sprake van discriminatie ten opzichte van mensen met een ’gewone’ fiets die wel moeten betalen om hun tweewieler mee te nemen op de trein?, zo vroeg De Padt nog aan Magnette.

"Neen", antwoordt Magnette daarop. "Het vervoer van plooifietsen is gratis omdat deze door de reiziger zelf kunnen worden meegenomen, zonder dat hiervoor een extra tussenkomst van het verkoop- of begeleidingspersoneel dient te gebeuren. Bovendien kan de plooifiets tussen of onder de zitplaatsen in de trein geplaatst worden, waardoor de plooifiets de andere reizigers niet hindert", luidt het.