Ludo Poppe neemt juridische stappen tegen Humo en ex-medewerkers Kanakna
Foto: Starlounge
Ludo Poppe, medeoprichter van productiehuis Kanakna, neemt juridische stappen tegen Marc Hoogsteyns en Leo De Bock wegens laster. Hij dient ook een klacht in bij de Raad voor Journalistiek tegen het weekblad Humo en journalist Peter Schoenaerts. Aanleiding is een reeks artikels in Humo over reality-tv.

Onder de titel "15 jaar bedrog, doden & drugs" pakte Humo de voorbije weken uit met een reeks artikels over realitytelevisie in Vlaanderen. Het weekblad schetst een soms opvallend beeld van wat er zich achter de schermen zou afspelen. De berichten gaan van bedrog tot gebrekkige begeleiding van kandidaten en omstreden deelnemerscontracten.

Humo laat ook enkele voormalige medewerkers van "Peking Express" aan het woord, onder wie Marc Hoogsteyns, en ook ex-Kanakna-baas Leo De Bock. Kanakna was het productiehuis dat "Peking Express" maakte en Poppe was producent. De vijf reeksen van het realityprogramma waren in Vlaanderen op VT4 te zien.

Poppe zelf wil enkel reageren via Facebook. Hij weigert "het slachtoffer te worden van deze opportunistische manier van ’journalistiek’ van Humo". "Humo zoekt, om meer boekjes te verkopen, sensatie. Maar het weekblad weigert z’n ’getuigen’ te controleren, vergeet woord- en wederwoord aan te bieden en haalt de reputatie van tientallen mensen door het slijk", schrijft Poppe in diverse posts op zijn Facebookpagina.

Intussen is voor hem de maat vol. In een mail zegt hij woensdagmiddag dat hij "na overleg met mijn raadsman juridische procedures neemt tegen Marc Hoogsteyns en Leo De Bock wegens laster. Tegen Humo en ’onderzoeksjournalist’ Peter Schoenaerts wordt bij de Raad voor Journalistiek klacht ingediend".

De Bock, intussen communicatiedirecteur bij Belgacom, wil niet reageren. Ook Bart Vanegeren, hoofdredacteur van Humo, reageert niet alvorens hij de klacht heeft ontvangen.

Hoogsteyns, freelance journalist voor onder meer Het Belang van Limburg, wacht af wat de officiële klacht van Poppe zal zijn. "Ik blijf staan achter alles wat ik gezegd heb", zegt hij.

Poppe laat ook weten dat hij het initiatief van de commissie Media van het Vlaams Parlement toejuicht en eraan meewerkt. Philippe De Coene (sp.a), voorzitter van de commissie Media, stelde woensdag voor om een reeks hoorzittingen te houden rond het thema van de realitytelevisie.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in