'Sluiting drie oudste kerncentrales perfect mogelijk'
Foto: BELGA
Volgens kamerlid Olivier Deleuze (Ecolo) is de sluiting van de drie oudste kerncentrales tegen 2015 perfect mogelijk. Dat stellen ook de rest van de Franstalige groenen van Ecolo, die de regering oproepen om niet langer te aarzelen maar te handelen.

'We moeten in actie schieten en laten we niet aarzelen', vindt Kamerlid Olivier Deleuze, kandidaat voor het covoorzitterschap van Ecolo.

Bij hun berekeningen hebben de groenen gebruik gemaakt van de meest recente cijfers die beschikbaar waren. Onder meer van de gegevens over het piekverbruik in 2011 en in 2012 tijdens de koudegolf.

Geen problemen in België

In België werden toen geen problemen opgetekend. België heeft zelfs elektriciteit uitgevoerd naar Frankrijk, een land met een hoge nucleaire elektriciteitsproductie. 'Er was geen black-out. We hebben in tegendeel aan Frankrijk verkocht: de helft van Tihange 1 is voor Frankrijk gebruikt', benadrukte Deleuze.

Op basis van de meest pessimistische scenario's (21% van de klassieke centrales onbeschikbaar, 90% van de windmolens buiten gebruik, geen zonne-energie beschikbaar) zou er in 2015 gedurende 13 uur of 0,15% op jaarbasis een tekort aan elektriciteit zijn dat een invoer zou noodzaken.

Kernuitstap

'Door de feiten wordt de uitstap uit de kernenergie steeds minder betwistbaar', aldus de oud-staatssecretaris van Duurzame Ontwikkeling.

Ecolo heeft een aantal voorstellen om de kernuitstap te begeleiden. Bijvoorbeeld de mogelijkheid voor Elia om zelf elektriciteit te produceren of een procedure voor de tijdelijke of definitieve sluiting van elektriciteitscentrales.

De partij voorziet de sluiten van Tihange 1 en Doel 1 en 2 in 2015. Over de andere reactoren spreekt de partij niet.