ABVV behoudt vertrouwen in voorzitter Rudy De Leeuw
Rudy De Leeuw (ABVV) Foto: AFP
Het federaal comité van het ABVV heeft het vertrouwen Rudy De Leeuw, de voorzitter van de socialistische vakbond, herbevestigd. 'Het was ons eerste puntje op de vergadering en we hebben dat heel kordaat beslist', zegt BBTK-voorzitter Erwin De Deyn die het bericht eerst via twitter meedeelde.

 'Ik was op de vergadering van het federaal comité van het ABVV', vertelt BBTK-voorzitter De Deyn. 'We hebben beslist in het begin van de vergadering, en het was een heel korte beslissing. Dat heeft niet lang geduurd.'

Onder vuur

De Leeuw was onder vuur komen te liggen wegens een vennootschap die hij samen met familieleden oprichtte om een vervallen pand te renoveren. De onderneming maakte gebruik van de notionele intrestaftrek, terwijl de vakbondsman in het verleden scherp uithaalde naar het toepassen van die fiscale gunstmaatregel zonder dat daar jobcreatie tegenover staat.

'De vakbondsvoorzitter verklaarde zondag in De Zevende Dag dat hij 'uiteraard' kon aanblijven. Ik heb een aantal verantwoordelijken aan de lijn gehad. Zij noemen het een persoonlijke aanval tegen iemand die oppositie durft te voeren', zei De Leeuw toen.

De vakbondsman verdedigde zich zondag door te stellen dat hij is teruggetreden als bestuurslid toen hij vaststelde dat de onderneming relatief weinig belastingen betaalde. Dat was in juli vorig jaar. De beslissing moet nog in het Staatsblad verschijnen, maar De Leeuw benadrukte dat hij sindsdien geen bestuursdaden meer stelde.

Hij zei dat de vennootschap 700 euro belastingen betaalde op een boekhoudkundige winst van 15.000 euro, maar voegde eraan toe dat hij en zijn familieleden nog ieder jaar moeten 'bijleggen' en dat hijzelf 45 procent belastingen betaalt op zijn inkomen. De Leeuw benadrukte ook dat hij samen met familieleden in die vennootschap zit, nu als aandeelhouder.