China overlegt met Arabische Liga over Syrië
Een gewond Syrisch meisje na de aanvallen op de Baba Amr-wijk in Homs. (beelden niet geverifieerd) Foto: AFP
Een Chinese gezant heeft met het hoofd van de Arabische Liga overleg gevoerd over Syrië. Peking stemde eerder al tegen een resolutie van de VN-Veiligheidsraad over Syrië. Intussen wordt de stad Homs opnieuw belegerd door regeringstroepen.

De Chinese gezant Li Huaxin voerde maandag in de Egyptische hoofdstad Caïro 'openhartige en nuttige' gesprekken met Nabil el-Araby, het hoofd van de Arabische Liga. Dat meldt het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.

'China en de Arabische landen zijn van oudsher bevriend, onderhouden coöperatieve betrekkingen en staan nauw met elkaar in contact over politieke kwesties en de afstemming ervan', aldus Li.

'Gezien de voortdurend escalerende situatie in Syrië was het doel van dit bezoek aan Caïro het Chinese standpunt en het beleid duidelijk te maken aan de Arabische Liga en de Arabische landen en te luisteren naar hun meningen.'

Het ministerie stelde nogmaals dat de problemen in Syrië opgelost moeten worden middels onderhandelingen. China meent dat 'de Syrische kwestie, in essentie, een binnenlandse aangelegenheid is'.

Maandag verklaarde het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken dat het bemiddelingspogingen van de Arabische Liga steunt. Het ministerie weigerde echter te zeggen of het de oproep van de Liga om vredesmilitairen te sturen om een eind aan de gevechten te maken steunt. De Liga heeft de VN-Veiligheidsraad om toestemming gevraagd voor een gezamenlijke vredesmissie in Syrië.

Homs opnieuw zwaar onder vuur

Militairen van het Syrische leger hebben dinsdag opnieuw de stad Homs aangevallen. Dat hebben de Lokale Coördinatiecomités gezegd. Volgens de activisten wordt Homs 'op wrede wijze onder vuur genomen'.

Syrische regeringstroepen beschieten de stad al meer dan een week. De jongste aanval op de stad werd zaterdag ingezet. Het leger probeert delen van de stad die in handen van opstandelingen zijn weer in te nemen.

Pogingen om via diplomatieke weg het conflict in Syrië op te lossen zijn gestrand en het geweld in het land lijkt uit te lopen op een burgeroorlog. Bijna dagelijks zijn er gevechten tussen militairen en deserteurs die zich bij de opstandelingen hebben aangesloten.

Maandag waarschuwde VN-mensenrechtenchef Navi Pillay nog dat de Syrische regering zich aangemoedigd voelt een grote aanval in te zetten, omdat er geen overeenstemming is bereikt over een resolutie omtrent Syrië in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. 

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig