Snookerlegende Steve Davis heeft maandag oude tijden doen heropleven in Newport. De zesvoudige wereldkampioen, 54 jaar inmiddels, schakelde in de eerste ronde van het Welsh Open Ali Carter met 4-3 uit.

Davis is op de wereldranglijst naar de 43e plaats afgezakt, maar is nog altijd een tactisch meesterbrein en ook het potten ging maandag als vanouds. Na breaks van 61, 121 en 63 maakte Davis het in het beslissende frame af met een 117 clearance. In de tweede ronde neemt de toernooiwinnaar van 1994 en 1995 het op tegen Shaun Murphy, die Mark Joyce met 4-2 uitschakelde.

Ook Carter, winnaar van het Welsh Open in 2009 en runner-up in 2010, is aan een vrije val op de wereldranking bezig. De vicewereldkampioen van 2008, in een recent verleden de nummer twee, is nu nog elfde. Dit seizoen kon hij in een full rankingtoernooi nog maar één wedstrijd winnen en dacht hij al luidop over een afscheid van het profsnooker na.

De andere wedstrijden van maandagnamiddag waren heel wat minder spannend. De Chinees Ding Junhui won met 4-0 van Mark Davis, Judd Trump met 4-0 van Fergal O'Brien en Welshman Ryan Day werd in de laatste voorronde voor eigen publiek met 4-0 uitgeschakeld door Michael Holt..