Mysterieuze mist gevonden in Melkweg
De nabij het centrum van de Melkweg gedetecteerde 'mist' van microgolven tart ondertussen elke verklaring, zegt ESA. Foto: EPA
De Europese astronomiesatelliet Planck heeft in onze Melkweg onverwacht tot nu onbekende wolken van koud gas en een mysterieuze 'mist' van microgolven gevonden, zo heeft het Europese Ruimtevaartbureau ESA gemeld.

 De Planck werd op 14 mei 2009 met een Ariane-5 raket gelanceerd om de kosmische achtergrondstraling van de Oerknal te bestuderen. Het hoofdinstrument stelde de eerste kaart op van koolstofmonoxide in de Melkweg. Dit gas is een bestanddeel van de wolken van koud gas die ons sterrenstelsel en zijn buren bevolken. Vooral bestaande uit waterstofmolecules, ontstaan uit deze wolken sterren.

Maar die molecules zijn moeilijk te detecteren, in tegenstelling tot koolstofmonoxide. De onderzoekers gebruiken dit gas dan om waterstofmolecules op het spoor te komen.

De Planck is daarvoor een uitstekend middel, want de satelliet onderzoekt heel de hemel. En kon concentraties van moleculair gas vinden op plaatsen waar men het niet verwacht.

De nabij het centrum van de Melkweg gedetecteerde 'mist' van microgolven tart ondertussen elke verklaring, zegt ESA. Deze mist lijkt op een energievorm die "synchrotonstraling" heet. Die ontstaat wanneer elektronen magnetische velden doorkruisen na door ontploffende sterren te zijn geaccelereerd. Het eigenaardige is dat de straling van deze "mist" verschilt van soortgelijke synchrotonstraling elders in de Melkweg.