Israël beschuldigt Iran van aanslagen
In New Delhi ontplofte een bom op de auto van een Israëlische diplomaat. Foto: REUTERS
Israël beschuldigt Iran ervan achter het plaatsen van bommen op auto's van Israëlische diplomaten in India en Georgië te zitten. Bij een explosie in New Delhi raakten maandag vier mensen gewond, terwijl de bom in Georgië werd ontdekt voordat hij kon ontploffen.

 Tegen parlementsleden van zijn Likud-partij zei premier Benjamin Netanyahu dat Iraniërs voor het plaatsen van de bommen verantwoordelijk zijn. Hij zei dat Israël in de afgelopen maanden aanslagen in Azerbeidzjan, Thailand en andere landen heeft voorkomen.
'In al deze gevallen waren de elementen achter deze aanslagen Iran en zijn protégé Hezbollah', zei Netanyahu.

In New Delhi ontplofte een bom op de auto van een Israëlische diplomaat. In de auto zaten de vrouw van de diplomaat en een chauffeur. Zij was op weg naar school van de Amerikaanse ambassade om haar kinderen op te halen toen zij merkte dat een motorrijder iets op het dak plaatste dat enkele ogenblikken later ontplofte. De vrouw en de chauffeur raakten gewond, evenals twee inzittenden van een andere auto. Volgens politiecommissaris B.K. Gupta waren hun verwondingen niet levensbedreigend.

In de Georgische hoofdstad Tbilisi ontdekte een chauffeur van de Israëlische ambassade dat er een verdacht pakketje onder zijn auto geplakt was. Het bleek een handgranaat te bevatten die door experts onschadelijk werd gemaakt, zei de politie.

Geleerden

De Iraanse ambassadeur in India heeft de beschuldigingen van Netanyahu van de hand gewezen. Iran beschuldigt Israël van betrokkenheid bij een reeks moorden op geleerden en anderen die betrokken zijn bij zijn omstreden atoomprogramma.

Mocht Iran wel met de aanslag in New Delhi te maken hebben, dan heeft de regering in Teheran wat uit te leggen aan de Indiase regering, die haar in veel zaken steunt. Zo weigert India gehoor te geven aan oproepen van de Verenigde Staten en Europese Unie om de handel met Iran te beperken, om Teheran in de nucleaire zaak onder druk te zetten.