Bronstige vossen teisteren Kasteel van Laken
Foto: REUTERS
Het Kasteel van Laken wordt erg regelmatig opgeschrikt door een loeiend alarmsignaal. Niet inbrekers, maar vossen jagen de veiligheidsdiensten op stang. In tegenstelling tot Vlaanderen en Wallonië zijn vossen in Brussel beschermde dieren. In de huidige paartijd zijn de vossen extra actief.

'In de meeste gevallen (als ze de vos vangen) lossen de veiligheidsdiensten in het Kasteel het probleem zelf op', vertelt Dominique Hoste, verantwoordelijke voor het opvangcentrum voor vogels en wilde dieren Veeweyde in Anderlecht.

'Alleen wanneer de vos ergens gekneld zit, gekwetst of ziek is, doen ze op mij een beroep', vertelt Hoste aan brusselnieuws.be. 'In dat geval haal ik de vos op aan het Kasteel en wordt het dier in Veeweyde verzorgd. Eenmaal genezen wordt het weer in vrijheid gesteld.'

Ook wanneer de vos in het koninklijke domein wordt gevangen, wordt hij ter plekke in de koninklijke tuinen weer vrijgelaten. 'Dat hoort zo want in Brussel zijn wilde dieren bij wet beschermd', aldus Hoste.

'Bewijs dat systeem goed werkt'

Pierre-Emmanuel De Bauw, woordvoerder van het Koninklijk Paleis, bevestigt aan brusselnieuws.be dat het niet ongebruikelijk is dat het alarmsysteem in het Paleis afgaat door een dier. 'Dat bewijst dat het systeem goed werkt', aldus De Bauw. 'Dat betekent niet dat prins Filip en prinses Mathilde en hun kroost door het alarmsysteem wakker worden gemaakt ’s nachts. Er is een centraal monitoringsysteem dat de alarmsignalen kan interpreteren. We weten dus meteen dat het om een dier gaat.'

Perfect terrein

Als het koninklijk domein zo populair is bij vossen is dat geen toeval. Het terrein is perfect voor stadsvossen. Er is een uitgestrekte groene ruimte van 189 hectare, bijna even groot als het hele vorstendom Monaco, de aanwezigheid van goedgevulde vuilniszakken en nauwelijks mensen.

Bevoegdheid voor dierenbescherming

Dat de vossen rond het Kasteel een vorstelijk leven leiden, hebben ze paradoxaal genoeg ook te danken aan de regionalisering van de bevoegdheid voor dierenbescherming. 'De federalisering van de dierenbescherming zorgt ervoor dat vossen een verschillend statuut hebben in Vlaanderen, Wallonië en Brussel', zegt Bernard Brochier aan brusselnieuws.be. Brochier is veearts-viroloog van het - federale - Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid in Ukkel. Hij voerde begin de jaren 2000 een studie uit over de vossenpopulatie in België.