Di Rupo ontvangt deelstaten over begroting
(archieffoto) Foto: Photo News
Morgen worden de ministers-presidenten van de deelstaten bij premier di Rupo verwacht. Op de agenda staat onder meer de begroting.

Op 22 januari vroeg Vlaams minister-president Kris Peeters in De Zevende Dag om een officiële ontmoeting met premier Elio Di Rupo. Dat moet verhinderen dat de federale regering en de deelstaten warrig communiceren zoals toen gebeurde, bij de aftrek van een hypothecair krediet.

Morgenmiddag, Valentijnsdag, is het zover. Dan ontmoet Elio Di Rupo  Kris Peeters (Vlaanderen), Rudy Demotte (Wallonië), Charles Picqué (Brussel) en Karl-Heinz Lambertz (Duitstalig België) in zijn ambtswoning aan de Lambermont.

Een officiële agenda is er niet. Maar het lijdt geen twijfel dat de premier het met de ministers-presidenten zal hebben over de begroting en welke inspanningen de deelstaten gaan doen om het tekort voor dit jaar te beperken tot 2,8 procent van het bbp.

Vorig jaar sprak de federale regering (toen nog in lopende zaken) met de deelstaten een verdeling af: de federale regering en de sociale zekerheid samen mogen een tekort van 2,5% boeken, de deelstaten (en de gemeenten) samen moeten hun gezamenlijk tekort beperken tot 0,4%.

Om die doelstellingen na te komen, moeten alle overheden in ons land samen tot 2,3 miljard euro extra zien te vinden. Het grootste deel daarvan, één tot anderhalf miljard euro, zal voor de federale regering zijn.

De Vlaamse regering ging bij haar opmaak in september nog uit van 1,6% groei en moet door de lagere groeicijfers 500 tot 550 miljoen euro vinden. Wallonië en de Franse gemeenschap zoeken nog een dikke 200 miljoen euro.

Net zo goed zullen ze het hebben over de verdere afwikkeling van de staatshervorming en over de zogenaamde usurperende bevoegdheden. Dat zijn uitgaven die de federale regering doet voor zaken waarvoor gewesten en gemeenschappen eigenlijk bevoegd zijn. Het gaat om zaken als het grootstedenbeleid of gezondheidszorgcampagnes.

De federale regering is van plan 250 miljoen euro van die usurperende bevoegdheden door te schuiven naar de regio's, wat Vlaanderen al langer wil. Maar dat kan Vlaanderen 160 miljoen kosten.

In het verleden wou Vlaanderen die bevoegdheden wel overnemen, maar de regering-Peeters drong aan op een duidelijke oplijsting vooraleer te beslissen of en welke uitgaven ze precies overneemt. De inspectie van Financiën heeft die lijst nu klaar. Ze zal dinsdag op het overleg besproken worden.