ABVV wil taboe begrotingstekort opheffen
ABVV hekelt Kris Peeters' kaasschaafmethode. Foto: Marc Herremans - Corelio
De socialistische vakbond ABVV vindt dat de Vlaamse regering niet enkel moet besparen om de begroting voor dit jaar op de rails te houden. De vakbond pleit voor een evenwicht tussen besparingen en nieuwe inkomsten. De kaasschaaf bovenhalen kan niet en een tekort mag voor het ABVV niet langer taboe zijn.

 Nu de economische groeiverwachting is teruggeschroefd tot 0,1% moet de Vlaamse regering op zoek naar zowat 500 miljoen euro om de begroting voor dit jaar in evenwicht te houden.
De Vlaamse vleugel van het ABVV vindt dat de Vlaamse regering moet overschakelen op een structureel begrotingsbeleid: overschotten boeken in de goede jaren en tekorten toestaan in de jaren dat het economisch minder goed gaat. Een deel van de begrotingsoefening die nu nodig is kan opgevangen worden door een 'conjunctureel verantwoord' tekort toe te staan, vindt de vakbond. Vorige week hield de christelijke arbeidersbeweging overigens ACW eenzelfde pleidooi.

De inspanningen die wél nodig zijn, moeten voor de helft bestaan uit nieuwe inkomsten, vindt het ABVV. Zo'n verdeling is fair, want de Vlaamse overheid heeft op twintig jaar tijd niet een keer een lastenverhoging doorgevoerd. En bij de voorbije moeilijke begrotingsjaren is er ook enkel bespaard.

Waar moeten die nieuwe inkomsten vandaan komen? Als het van het ABVV afhangt, wordt het hoog tijd om buitenlandse chauffeurs via een wegenvignet mee te laten betalen. Fiscale maatregelen als het afschaffen van de schenkingsrechten bij de overdracht van vennootschappen of de belastingkorting voor wie een winwinlening toekent, worden best teruggeschroefd. En in de milieubijdragen kan de progressiviteit omhoog, aldus de vakbond.