Eternit: 'Gelijkaardig proces in België moet ook kunnen'
Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum (Groen) Foto: edm
Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum (Groen) vindt dat er ook in ons land een grootschalig proces zou moeten komen tegen Eternit. 'Er zijn heel wat parallellen te trekken met wat er rond de Eternitfabrieken in Italië is gebeurd. Ook hier in Kapelle-op-den-Bos is er aan buurtbewoners en werknemers lange tijd informatie achtergehouden over de schadelijke gevolgen van asbest'.

De rechtbank van Turijn heeft maandag de Belgische baron Jean-Louis Marie Ghislain de Cartier de Marchienne en de Zwitserse miljardair Stephan Schmidheiny veroordeeld tot een straf van zestien jaar.

Zij worden verantwoordelijk geacht voor de dood van circa 3.000 mensen in Italië, voormalige werknemers of omwonenden van vier vestigingen van Eternit Italië. Het proces verzamelde meer dan 6.000 burgerlijke partijen, onder wie ook lokale besturen en vakbonden.

'Dit is een voorbeeld van wat bij ons ook zou moeten kunnen', zegt Sanctorum. 'Rond Kapelle-op-den-Bos heerst nog altijd een soort omerta. Uiteraard omdat dat bedrijf voor heel wat werk heeft gezorgd. Maar ook hier zijn heel wat asbesttoepassingen gratis uitgedeeld terwijl men toen al wist dat asbest schadelijk was'.
 
In ons land vond er al een asbestproces plaats. De rechtbank van eerste aanleg veroordeelde in november Eternit tot het betalen van een schadevergoeding van 250.000 euro aan de nabestaanden van één asbestslachtoffer. Het bedrijf tekende beroep aan tegen die uitspraak.