Vega is de eerste raket van de Europese ruimtevaartorganisatie Esa na de Ariane 5, die in 1996 voor het eerst vloog. En prompt explodeerde. Desondanks groeide Ariane daarna nog uit tot een werkpaard op de internationale markt voor lanceringen. Terwijl Ariane 5 een vracht van twintig ton in een lage baan om de aarde kan brengen, is de kleinere en goedkopere Vega bedoeld voor veel lichtere vrachten van zo'n 1.500 kilogram, geschikt voor kleine wetenschappelijke satellieten: weer-, klimaat- en andere aardobservatiesatellieten.

De Vega is ontwikkeld door zeven Europese landen. Italië stond aan de basis van het project en nam ongeveer 60 procent van de financiering voor zijn rekening, Frankrijk 25 procent..

De derde Vega-investeerder, Esa-lidstaat België, betaalde 6,9 procent van de ruim een miljard euro ontwikkelings- en testkosten. Volgens Esa-gebruik komt dat bedrag weer terug in de vorm van industriële contracten en vervolgopdrachten voor de nationale industrie. Het softwarebedrijf SpaceBel programmeerde de boordcomputer, en het lucht- en ruimtevaartbedrijf Sabca in Brussel leverde de onderste rand van de raketromp, en de stuurinstallatie.