De fiscale fraude in ons land is hoog doordat mensen gefrustreerd zijn door ons belastingsysteem, en ze om die reden hun financiële verantwoordelijksheidszin verliezen. Dat stelt professor fiscaal recht Michel Maus.

Michel Maus (Vrije Universiteit Brussel) heeft over belastingontduiking het boek "Iedereen doet het! " geschreven.

Een onderzoek dat Maus liet uitvoeren voor zijn boek, toonde aan dat één op de vijf Vlamingen en Brusselaars in het zwart werkt. In de Oeso-landen ligt de fiscale fraude alleen hoger in de zogenaamde PIGS-landen (Griekenland, Portugal, Italië en Spanje), zo blijkt uit een ander onderzoek van de Oostenrijkse professor Friedrich Schneider.

'Een veelgehoorde reden voor belastingontduiking is de hoge belastingdruk', zegt Maus. 'Nergens anders is er meer belasting op arbeid. Daartegenover staat dat heel wat zaken niet of nauwelijks belast worden, zoals vermogen en inkomsten uit vermogen. Dat zorgt voor frustraties.'

Een andere bron van frustraties is het controlesysteem. 'De pakkans voor fiscale fraude is relatief laag. Een bedrijf dat dan wel regelmatig controle krijgt, voelt zich al snel het slachtoffer van een heksenjacht.'

Om de belastingontduiking te verminderen, pleit Maus niet alleen voor betere controle. Hij vraagt vooral een hervorming van het belastingsysteem, met een meer gelijke verdeling van de belastingdruk. Ook ijvert hij voor een vernieuwd antifraudebeleid, waarbij duidelijk is dat iedereen op gelijke voet behandeld wordt.

Opvallend is dat Maus daarbij oproept tot een algemene regularisatie van fiscale fraude in het verleden. 'Zo kunnen de resultaten van het falende beleid in het verleden opgekuist worden.'

Cijfers

Voor zijn boek 'Iedereen doet het!' nam professor Maus samen met enkele assistenten een duizendtal interviews af. Het Laatste Nieuws zette vanmorgen enkele opmerkelijke cijfers op een rijtje:

37 procent heeft bij de aan- of verkoop van zijn huis een geldsom onder tafel betaald of ontvangen.

67 procent heeft al zaken (meubelen bv) gekocht of diensten (schilderwerken bv) laten uitvoeren zonder factuur.

83 procent kent iemand die in het zwart werkt (33 procent kent zwartwerkers in de bouw, 32 procent kent er in de horeca, 8 procent in de schoonmaaksector)

44,5 procent geeft toe dat hij of zij al in het zwart heeft gewerkt. (Bijna 21 procent doet het nog).