Het Brusselse parket heeft maandag een gevangenisstraf van zes maanden met uitstel geëist tegen een 50-jarige leraar uit Zemst omdat hij zou hebben geweigerd een tiener te helpen die aan het verdrinken was in de vijver van het provinciaal domein in Hofstade. De jongen probeerde zich vast te klampen aan de zeilboot van de leraar, maar die trok de handen van de tiener los. De man vraagt nu de vrijspraak omdat hij niet zou beseft hebben dat de jongen in nood was.

Het incident deed zich voor op 2 juli 2009, bij het begin van de zomervakantie. De 15-jarige jongen was met enkele vrienden aan het zwemmen in de vijver en het groepje had zich daarbij in de verboden zone gewaagd. De tiener kwam door vermoeidheid in de problemen en probeerde zich tevergeefs vast te klampen aan het zeilbootje. Toen dat niet lukte, ging hij kopje onder en verdronk. Reddingsdiensten vonden zijn lijk pas enkele dagen later.

Volgens het parket en de familie van de jongen moest het duidelijk zijn dat de jongen in nood verkeerde en had de leraar hem moeten helpen. De man zelf verklaarde dat hij niet de indruk had dat de jongen in moeilijkheden was en dacht dat het om kwajongens ging. Bovendien zou hij gevreesd hebben dat het zeilbootje zou kapseizen. Een reconstructie wees echter uit dat dat gevaar miniem was.

De rechtbank doet op 12 maart uitspraak.
 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in