Eternit en asbestslachtoffers naar Senaat
Afgevaardigd bestuurder Patrick Balemans van Eternit geeft morgen toelichting bij het standpunt van de firma in de Senaat Foto: © jhp
Dinsdag ontvangt de commissie Sociale Aangelegenheden van de Senaat gedelegeerd bestuurder Patrick Balemans van de firma Eternit en Eric Jonckheere, de covoorzitter van de vereniging van asbestslachtoffers Abeva. Dat kondigt commissievoorzitter Elke Sleurs (N-VA) maandag aan. Ze is tevreden dat de voormalige asbestproducent Eternit 'zijn verantwoordelijkheid neemt' en het standpunt van de firma komt toelichten in het parlement.

 Sleurs geeft prioriteit aan het dossier omdat er volgens haar belangrijke bijsturingen nodig zijn aan de vergoeding van asbestslachtoffers. Met de oprichting van het Asbestfonds werd een belangrijke stap gezet, maar er is meer nodig.

Na de hoorzittingen stemt de senaatscommissie over wetsvoorstellen die samen zijn ingediend door Louis Ide (N-VA) en Marleen Temmerman (SP.A). Zij willen dat de rechten van de asbestslachtoffers uitgebreid worden en dat de 'financiële verantwoordelijkheid'van de asbestindustrie wordt vergroot.

In november veroordeelde de Brusselse rechtbank van eerste aanleg Eternit tot de betaling van een schadevergoeding van 250.000 euro aan de familie van Françoise Jonckheere, die in 2000 overleed aan longvlieskanker veroorzaakt door het inademen van asbest van Eternit. Haar zoon Eric Jonckheere is covoorzitter van Abeva.

Vergoeding

Volgens Louis Ide moeten moet de bijdrage van de asbestsector tot de vergoeding van de slachtoffers groter worden. Ook vindt hij het essentieel 'dat alle slachtoffers die zich tot het Fonds wenden, daarnaast ook nog hun rechten kunnen laten gelden voor de gewone rechter'. Dat laatste is vandaag niet het geval.

Met zijn voorstel, zegt Ide, had de familie Jonckheere al een beroep kunnen doen op het asbestfonds, onafhankelijk van het feit of ze nu al dan niet naar de rechter stapten.

Vandaag maandag oordeelt een rechtbank in Turijn overigens over de verantwoordelijkheid van twee Eternit-toplui bij de dood van 3.000 mensen.