Woensdag geen treinstaking
Foto: Kris Van de Sande
Er zal woensdag 15 februari niet gestaakt worden bij het spoor. Na ACV-Transcom heeft ook ACOD de stakingsaanzegging opgeschort voor de treinbegeleiders. De bonden willen het sociaal overleg een kans geven.

'We schorten de stakingsaanzegging op, maar we verbinden er wel strikte voorwaarden aan', zegt Jos Digneffe van de socialistische spoorbond ACOD.

'We willen het sociaal overleg een kans geven, maar de maatschappij moet bewijzen dat ze wil overleggen.'

ACV-Transcom besliste vrijdag al om de stakingsaanzegging op te schorten. Volgens de christelijke vakbond is aan de belangrijkste eis voldaan, met name de belofte van de directie om de maatregelen van de interne reorganisatie paritair te bespreken.

Begin februari kondigde het gemeenschappelijk vakbondsfront ACOD/ACV-Transcom een stakingsaanzegging voor 15 februari aan. Dat gebeurde na een spontane werkonderbreking van de treinbegeleiders in Brussel-Zuid wegens een verhuis van de permanentie.

Die verhuizing had volgens de treinbegeleiders nadelige gevolgen voor hun werk- en vakantieregeling.

Volgens sommige vakbondsmensen was 15 februari ook geen geschikte datum om te staken aangezien het dan net twee jaar is na de dodelijke treinramp in Buizingen.

Woensdag heeft het volgende overleg plaats tussen de directie en de vakbonden.