De Antwerpse strafrechter heeft Sokrat S. (49) en Gari G. (37) veroordeeld tot respectievelijk zes en vijf jaar cel voor het organiseren van twee gewapende overvallen op juweliers. Twee geronselde uitvoerders kregen vier jaar cel.

De rechtbank verklaarde gestolen juwelen met een waarde van 260.223 euro verbeurd.

De politie ontving in november 2010 informatie dat Sokrat S. en Gari G. zich bezig hielden met het helen en omsmelten van gestolen goud en juwelen. Dat gebeurde via het goudwinkeltje van Inesa G. (33), de vrouw van Gari G., aan de Appelmansstraat in Antwerpen.

Meerdere overvallen

Telefoontaps bevestigden niet alleen de heling, maar ook dat ze een overval aan het voorbereiden waren op een juwelier in de Vestingstraat. Tussenpersoon Robert S. (52) had daarvoor Valeri T. (36) en Artur P. (46) geronseld in Frankrijk. Zij zouden de overval op 10 april 2011 uitvoeren, maar de politie arresteerde hen net voordat ze de zaak binnen gingen.

De beklaagden hadden op 11 maart 2011 ook een juwelier aan de Kuurnesesteenweg in Kortrijk overvallen. De man werd geslagen en beroofd van 400 gram goud met een waarde van 13.000 euro. Het werd meteen na de feiten omgesmolten door Roland V. (36), de broer van Inesa G., die een smeltinstallatie in zijn garage had.

Verbeurd

Hij kreeg één jaar cel met uitstel. Zijn zus kreeg achttien maanden met uitstel en Robert S. 37 maanden. De rechtbank verklaarde de smeltinstallatie, twee luxewagens en gestolen juwelen verbeurd. De Kortrijkse juwelier kreeg 17.290 euro schadevergoeding.