Verdachte bommelding Schiphol is een Rus
Foto: Novum BART MAAT
Een deel van de luchthaven van Schiphol, terminal 1 en 2, is maandagochtend ontruimd na een bommelding. Kort na de middag kon de verdachte, een 40-jarige Rus, door een arrestatieteam worden opgepakt in de toiletten. Een explosief werd niet gevonden. De 'Explosieven Opruimingsdienst Defensie' heeft het pakketje onderzocht dat hij bij zich had.

De bommelding was het werk van een verwarde Rus in de toiletten van de luchthaven bij het Panoramaterras. Die beweerde dat hij een bom bij zich had, liet de Veiligheidsregio Kennemerland tegenover BNR Nieuwsradio weten. 

De man had zich verschanst in de toiletten nadat hij eerder had geweigerd te betalen in een restaurant. Rond 12.10 uur werd hij overmeesterd door een arrestatieteam.

De marechaussee heeft in de bagage van de man geen explosief gevonden en evenmin elders op de luchthaven.

Gevolgen vliegverkeer

Het vliegverkeer heeft veel last gehad van de bommelding. Een woordvoerder van de luchthaven sprak rond 16 uur van tientallen vertragingen en annuleringen. De vertrekhallen 1 en 2, die gesloten waren, zijn even voor 16.30 uur vrijgegeven.

Honderden gestrande passagiers staan urenlang te wachten op vertrek. De meesten laten het gelaten over zich heen komen, maar sommigen klagen over het gebrek aan informatie. Ook op de borden met vertrektijden stond geen informatie. De reizigers werden wel voorzien van gratis koffie en water.

Geen paniek

Van paniek onder reizigers of medewerkers van op Schiphol gevestigde bedrijven was geen sprake. ProRail meldde dat het treinverkeer rond de luchthaven gewoon kon doorgaan.