De Antwerpse strafrechter heeft Dennis V.E. (21) uit Antwerpen veroordeeld voor vijf gewapende overvallen die hij onder druk van drie broers gepleegd had. De autistische jongeman kreeg vier jaar cel met uitstel gekoppeld aan de voorwaarden dat hij een opleiding en therapie moet volgen en geen contact meer mag hebben met de broers. Zij kregen celstraffen tot drie jaar.

Dennis V.E. ging begin november 2010 alleen wonen en kwam toen in contact met de broers. Ze palmden zijn appartement in, aten en dronken zijn koelkast leeg en stuurden hem steeds maar weer naar de winkel voor meer. Toen Dennis zonder geld kwam te zitten, werd hij door het trio onder druk gezet om overvallen te plegen. Hij weigerde eerst, maar toen ze hem met de dood bedreigden, stemde hij er toch mee in.

Op amper tien dagen tijd overviel hij drie mensen op straat en pleegde hij twee hold-ups op een krantenwinkel en een frituur. Hij gebruikte telkens een mes dat hij van de broers gekregen had. Eén van hen was bij de overvallen aanwezig, maar hield zich op de achtergrond.

Dennis gaf de feiten toe en vergoedde al de meeste slachtoffers. De broers ontkenden iedere betrokkenheid. Het mes werd echter wel bij hen thuis aangetroffen en één van hen werd al voor gelijkaardige feiten veroordeeld.

Twee slachtoffers die zich burgerlijke partij hadden gesteld, kregen 850 euro schadevergoeding en één euro provisioneel.