De beleggers puurden maandag moed uit de Griekse goedkeuring van een extra saneringsronde, nodig om een nieuwe Europese reddingsboei ter waarde van 130 miljard euro toegeworpen te krijgen. Op Euronext Brussel steeg de Bel20 met 1,22 procent tot 2.258,10 punten.

Ook de Amsterdamse AEX (+0,79%), de CAC40 (+0,34%) en de DAX in Frankfurt (+0,68%) presteerden behoorlijk.

In Brussel deed vooral KBC een goede zaak met een winst van 4,42%. Ook Umicore (+3,17%) en Nyrstar (+2,04%) zetten mooie resultaten neer. 

Telenet deed het dan net iets minder en verloor 2,26%.

De euro koerste hoger tot 1,325 dollar. 

Grieks akkoord

Een meerderheid van het Griekse parlement heeft zondagavond ingestemd met het door de EU en het IMF opgelegde besparingsprogramma. In ruil krijgt Griekenland een nieuwe schijf noodhulp van 130 miljard euro.

Het kostte de Griekse regering heel wat moeite om de nieuwe besparingen door het parlement te krijgen. De vele straatprotesten van de afgelopen dagen doen vermoeden dat een meerderheid van de Grieken het nieuw rondje inleveren helemaal niet zien zitten. Dat belooft weinig goeds voor de verkiezingen die er binnenkort aankomen.

Bovendien moet nog afgewacht worden of Europa genoegen neemt met de goedgekeurde besparingen. Woensdag hakken de Europese ministers van Financiën daar de knoop over door. In geval van een "njet" lijkt het land zo goed als zeker failliet.

'We moeten een signaal geven voor de (Aziatische) markten opengaan', waarschuwde minister van Financiën Evengelos Venizelos zondagavond het parlement. Rond middernacht onze tijd kwam dat signaal er: op dat moment had een meerderheid van de parlementsleden 'ja' gestemd

Japan

In Japan hebben beleggers maandag ook positief gereageerd op de goedkeuring van het besparingsplan in Griekenland. De beurs in Tokio won 0,58 procent tot 8.999,18 punten.

Uit Japan zelf kwam nochtans minder goed nieuws: de economie van het land kromp in het laatste kwartaal van 2011 met 2,3 procent. Dat heeft volgens de overheid te maken met de gevolgen van de zware overstromingen in Thailand van het najaar, die ook de productie in Japan deden sputteren.