Een week vol stakingen
Brandweerprotest vorige vrijdag Foto: BELGA
De cipiers en de loodsen staken deze week. De brandweer misschien. De NMBS heel misschien.

Er zitten deze week nieuwe protestacties en stakingen aan te komen tegen de pensioenplannen van de regering-Di Rupo. Intussen vindt er nog steeds overleg plaats  met de sociale partners.

Onder meer de loodsen en de cipiers laten deze week van zich horen.

De cipiers plannen acties op vrijdag 17 februari. Het gevangenispersoneel neemt daarbij ook minister van Justitie Turtelboom (Open VLD) in het vizier omdat zij 'het sociaal overleg in verband met de eindeloopbaanproblematiek boycot'. Het gevangenispersoneel kan momenteel vanaf 55 jaar op brugpensioen onder bepaalde voorwaarden. Dat zou veranderen met de hervorming.

In de havens van Antwerpen, Gent en Zeebrugge staken de verkeersleiders vanmiddag al. Vanaf middernacht gaan ook de loodsen actie voeren.

Wat de brandweer doet, moet vandaag duidelijk worden. De brandweerlui betoogden vorige vrijdag in de Wetstraat, maar ze slaagden er niet in een uitzondering te krijgen in de pensioenhervorming.

Even dreigden ook de spoorbonden te staken woensdag. Het ACOD besliste maandag echter de staking af te blazen, nadat eerder ACV-Transcom hetzelfde had gedaan.