De Arabische Liga gaat aan de oppositie in Syrië politieke en materiële steun verlenen en vraagt aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties om een gezamenlijke vredesmissie te starten. Dat staat in een communiqué dat werd verspreid na de bijeenkomst van de Arabische buitenlandministers zondag.

De pan-Arabische organisatie laat ook weten dat het haar leden oproept hun diplomatieke relaties met Damascus stop te zetten en dat de economische sancties tegen Syrië behouden blijven.

De Liga "gaat communicatiekanalen openen met de Syrische oppositie en haar alle vormen van politieke en materiële steun verschaffen", staat te lezen in de eindverklaring.

Tegelijkertijd maakt de Arabische Liga officieel "een einde aan de waarnemersmissie" in Syrië. De leden van Liga namen ook een resolutie aan voor de vorming van een gezamenlijke vredesmissie in Syrië van de Arabische landen en de VN om toe te zien op het staakt-het-vuren.

Tot slot toonden de buitenlandministers zich tevreden over het voorstel van Turkije om op Turks grondgebied een "conferentie van de vrienden van Syrië" te organiseren op 24 februari.

Damascus heeft intussen al afwijzend gereageerd op de verklaring van de Arabische Liga en wijst alle beslissingen die zondag door de Liga werden genomen "categoriek" van de hand door ze te omschrijven als "een vijandige daad die de Syrische stabiliteit en veiligheid bedreigt".

De beslissingen reflecteren enkel de hysterie van sommige Arabische landen, luidt het in een communiqué dat werd vrijgegeven door de Syrische ambassade in Caïro.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in