In Athene kwamen 80.000 burgers op straat en in Thessaloniki, de tweede stad van Griekenland, ging het om 20.000 betogers, zo meldt de politie.

Ook de bekende Griekse componist Mikis Theodorakis sloot zich aan bij het protest. "De Parlementsleden staan op het punt om maatregelen te stemmen die zullen leiden tot de dood van Griekenland (...) maar het volk zal niet toegeven", betoogde de 87-jarige Theodorakis, zelf ook politiek actief, op de Griekse televisiezender Skaï.

 In de hoofdstad raakten bij incidenten tussen de oproerpolitie en groepjes jongeren tachtig mensen gewond.

De incidenten begonnen toen een groep manifestanten voor het Parlement de talrijk aanwezige politieagenten begon uit te dagen. De politie reageerde prompt door traangas te gebruiken tegen de betogers. Daarop trokken de manifestanten zich terug in de aanpalende straten, die zich omvormden tot ware slagvelden. De betogers gooiden onder andere met stenen, stukken marmer en molotovcoctails naar de anti-oproerpolitie.

Volgens een woordvoerder van de brandweer staan een tiental gebouwen in brand, en hebben de brandweerwagens moeite om tot bij die gebouwen te geraken door de massa volk in de straten.

Intussen gaan de protesten, die oorspronkelijk vredelievend begonnen, onverdroten verder en bekampen duizenden gemaskerde anarchisten de politie met stenen en molotovcocktails. De politie reageert door onder andere traangas in te zetten. Rond het Parlementsgebouw, waar de Parlementsleden momenteel over het besparingsplan debatteren, hangt een dikke waas van rook en traangas.

De rellen in het stadscentrum duurden meer dan twee uur. In die tijd sloegen gemaskerde personen talloze winkelruiten aan diggelen op twee grote lanen en stichtten ze brand in verschillende gebouwen en winkels waaronder ook een bank en een appartementsgebouw.

Intussen gaat in het Parlement de discussie over het besparingsplan in alle hevigheid verder. Zondagavond laat wordt er gestemd.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in