Brusselse openbare ziekenhuizen staken maandag niet
Foto: Shutterstock
De vakbonden VSOA en ACOD zullen maandag dan toch niet staken in de Brusselse openbare ziekenhuizen (Iris). 'Na toegevingen donderdag is de stakingsaanzegging opgeschort. We houden wel een manifestatie in de Jonkersstraat vanaf 8.30 uur. De hinder op de spoeddiensten in de ziekenhuizen zal beperkt zijn', zegt Rudy Janssens van het socialistische ACOD zondag.

 Vorige dinsdag hadden de liberale en socialistische bond nog aangekondigd te gaan staken om te protesteren tegen het statuut van niet-gekwalificeerd onderhoudspersoneel en verzorgenden.

'Na spoedoverleg met de raad van bestuur kwam er een loonsverbetering voor het onderhoudspersoneel uit de bus. Het statuut E1 wordt vervangen door E2, voor hen wordt dat maandelijks 100 euro extra. Ook de verzorgenden worden opgewaardeerd en doorgeschoven naar het niveau C. We houden maandag wel een manifestatie omdat het niet normaal is dat we zo veel druk moeten zetten om resultaat te halen', aldus Janssens.

VSOA-voorzitter Marc Gillard had vorige week nog aangekondigd dat er maandag sowieso zou gestaakt worden, wat de uitkomst van de gesprekken met de raad van bestuur ook zou zijn. Hij is zondag niet bereikbaar voor een reactie.

Bij de vijf Iris-ziekenhuizen (UVC Brugmann, UMC Sint-Pieter, Iris Ziekenhuizen Zuid, Instituut Jules Bordet en Koningin Fabiola) werken zo'n 5.500 mensen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in