De Franse president Nicolas Sarkozy wil de levensduur van de 58 kernreactoren in het land verlengen tot meer dan veertig jaar. "De beslissing is gevallen", zei minister van Industrie Eric Besson zondag. De nucleaire toezichthouder moet in elk geval nog zijn toestemming geven.

Frankrijk haalt driekwart van zijn elektriciteit uit kerncentrales en Sarkozy is een harde voorvechter van kernenergie. Zijn uitdager bij de presidentsverkiezing in mei, de socialist François Hollande, wil het aandeel kernenergie tegen 2025 echter met de helft verminderen.

In de komende tien jaar bereiken 22 reactoren hun geplande levensduur van 40 jaar. Om ze te vervangen zijn elf kernreactoren van het nieuwe type Europese Drukwaterreactor (EPR) nodig, waarvan nog geen enkele in werking is. De eerste EPR werden al in Finland en Frankrijk gebouwd.

Het staatsenergieconcern EDF wil de levensduur naar zestig jaar verlengen. Dat zou per reactor 680 tot 860 miljoen euro kosten, een fractie van de miljardenkosten voor een EPR. Daarbij speelt ook het feit dat de bouw van een EPR niet alleen onverwachts duur is, maar ook verschrikkelijk tijdrovend en ingewikkeld.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in