Titelfavoriet Anderlecht heeft op het veld van Standard een fel bevochten 1-2 zege behaald. Standard liet na paars-wit in de eerste helft al knockout te kloppen, de Brusselaars knokten zich in de tweede helft op een diefje naar de drie punten.

Proto houdt Anderlecht recht voor rust

De thuisploeg begon nochtans het best aan de wedstrijd en kwam al na 8 minuten op voorsprong na een dubieuze strafschopbeslissing van ref Gumienny: die legde de bal op de stip na een fout van Juhasz op Cyriac net buiten de 16 meter. De wederoptredende Mémé Tchité zette de penalty feilloos om. Standard drukte Anderlecht in de eerste helft vervolgens weg, maar uitblinker bij Anderlecht Proto hield het verschil binnen de perken, hij verijdelde een grotere voorsprong na kansen voor Geoffrey Mujangi-Bia en een gemotiveerde Tchité.

Anderlecht knokt zich in de wedstrijd

In de tweede helft begon Standard opnieuw het best: Tchité werd onbegrijpelijk en onterecht afgevlagd voor buitenspel nadat hij van 2 meter op de eigen helft alleen op Proto af kon gaan. Daarna knokte Anderlecht zich opnieuw in de wedstrijd, en Roland Juhasz legde de gelijkmaker een kwartier voor tijd binnen. De verdediger maakte zijn vroege fout goed door te profiteren van een beoordelingsfout van Standarddoelman Bolat om een voorzet van Milan Jovanovic binnen te koppen.

Uitgerekend... Dieu!

Beide ploegen gingen nu op zoek naar het winnende doelpunt: Sacha Kljestan miste een gigantische kans oog in oog met Bolat. Aan de andere kant had Tchité de winner aan de voet, maar Kouyaté kwam gepast tussen. Net voor affluiten was het uitgerekend ex-Rouche Dieumerci Mbokani die het winnende doelpunt voorbij Bolat schoof. Hij liet Bolat ter plaatse na een mooie doorsteekpass van die andere oud-Standardspeler Jovanovic om de 1-2 op het scorebord te zetten.

In het klassement vergroot Anderlecht zijn voorsprong op eerste achtervolgers AA Gent en Club Brugge tot 10 punten. Die twee ontmoeten elkaar wel vanavond nog in een onderling treffen. Standard blijft vierde, op 12 punten van Anderlecht.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in