"Ik heb een aantal verantwoordelijken aan de lijn gehad. Zij noemen het een persoonlijke aanval tegen iemand die oppositie durft te voeren", aldus de socialistische vakbondsleider.
De Leeuw ligt onder vuur rond een vennootschap die hij samen met familieleden oprichtte om een vervallen pand, een erfenis uit 1974, te renoveren. De onderneming maakte gebruik van de notionele intrestaftrek, terwijl de vakbondsman in het verleden scherp uithaalde naar het toepassen van die fiscale gunstmaatregel zonder dat daar jobcreatie tegenover staat.
De vakbondsman verdedigde zich zondag door te stellen dat hij is teruggetreden als bestuurslid toen hij vaststelde dat de onderneming relatief weinig belastingen betaalde. Dat was in juli vorig jaar. De beslissing moet nog in het Staatsblad verschijnen, maar De Leeuw benadrukte dat hij sindsdien geen bestuursdaden meer stelde.
Hij zei dat de vennootschap 700 euro belastingen betaalde op een boekhoudkundige winst van 15.000 euro, maar voegde eraan toe dat hij en zijn familieleden nog ieder jaar moeten "bijleggen" en dat hijzelf 45 procent belastingen betaalt op zijn inkomen. De Leeuw benadrukte ook dat hij samen met familieleden in die vennootschap zit, nu als aandeelhouder.