Turkije heeft in het noorden van Irak schuilplaatsen onder vuur genomen waar Koerdische rebellen zich doorgaans in terugtrekken. Dat heeft de Turkse krijgsmacht zondag bekendgemaakt.

In de grensregio's Zap en Hakuk zijn grotten waargenomen, die door 'een terroristische groep' worden gebruikt. Alle vliegtuigen keerden behouden terug. Over de vraag of er schade is toegebracht of slachtoffers zijn gemaakt bij de aanvallen zijn geen mededelingen gedaan. 

Rebellen van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) strijden in het overwegend Koerdische zuidoosten van Turkije voor autonomie. De rebellen orkestreren hun aanvallen op Turks grondgebied vanuit hun bolwerken in Noord-Irak.

De voorbije maanden zijn de gevechten tussen Turkse strijdkrachten en de PKK geëscaleerd.

De PKK wordt door Turkije, de EU en de VS als terreurorganisatie beschouwd. Ze strijdt sinds het begin van de jaren tachtig voor onafhankelijkheid of meer autonomie voor de Koerdische gebieden in Turkije.

Koerdische organisaties klagen over een systematische discriminatie van hun bevolkingsgroep door de Turkse staat.

Eind december werden bij een luchtaanval langs de Turkse zijde van de grens met Irak 35 burgers gedood. De slachtoffers waren smokkelaars, die met de hulp van muilezels diesel en sigaretten over de grens transporteerden.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in