Romney wint nipt in Maine
Mitt Romney spreekt in Maine. Foto: AP
Mitt Romney heeft nipt de Republikeinse voorverkiezingen in de Amerikaanse staat Maine gewonnen. De verkiezingen in Maine zijn niet zo belangrijk, maar het kamp van Romney hoopte op een overwinning nadat rivaal Rick Santorum dinsdag in drie staten heeft gewonnen.

Met de meeste stemmen geteld krijgt Romney 39 procent van de stemmen. Zijn rivaal en buitenbeentje Ron Paul strandt op 36 procent. Newt Gingrich (6 procent) en Rick Santorum (18 procent) hebben niet hard campagne gevoerd in de kleine staat.

Hoewel de Republikeinse voorververkiezing in Maine  niet doorslaggevend is, moest zakenman Romney winnen om ernstige vragen over zijn campagne te vermijden. Het resultaat zal zijn kansen een extra impuls geven in de staten Arizona en Michigan later deze maand.

Ron Paul zei aan zijn toehoorders niet ontmoedigd te zijn en zei dat de uitslag 'een virtueel gelijkspel' is.

Gisteren won zakenman Romney nog een poll na een driedaagse conferentie van de conservatieven. Op de invloedrijke bijeenkomst van conservatieve leiders en activisten schaarde hij 38 procent van de stemmen achter zich. Uitdager Santorum volgde op 31 procent.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in