Europa niet te spreken over klachtenmeldpunt PVV
'Brussel kan de pot op', zegt PVV-leider Geert Wilders.
De Europese Commissie heeft vrijdagavond haar ongenoegen geuit over het meldpunt van de PVV, de partij van Geert Wilders, voor mensen die klachten hebben over Midden- en Oost-Europeanen. De Commissie roept alle Nederlanders op deze 'openlijke oproep tot intolerantie' niet te volgen. Zij moeten in plaats daarvan op de website de boodschap achterlaten dat Europa een plek van vrijheid is.

De PVV-website druist volstrekt in tegen de Europese principes, aldus Europees Commissaris Viviane Reding (bevoegd voor Justitie en Grondrechten). 'In Europa staan we voor vrijheid. We staan voor een open continent waar burgers kunnen gaan, werken en studeren waar ze willen', zegt ze.

De burgers van de 27 EU-lidstaten moeten zich overal in de unie thuisvoelen, benadrukte Reding. 'We lossen onze problemen alleen maar op door meer solidariteit, niet door medeburgers te verklikken.'

Op de website www.meldpuntmiddenenoosteuropeanen.nl kunnen mensen 'klachten melden die veroorzaakt zijn door Midden- en Oost- Europeanen'. Dat kan volgens de PVV gaan om onder meer 'overlast, vervuiling en verdringing op de arbeidsmarkt'.

Eerder was nog gemeld dat de commissie maandag wilde reageren, maar het PVV-meldpunt leidde inmiddels tot heel wat commotie in de EU. De regeringen van Polen, Roemenië en Bulgarije spraken al hun afkeuring uit over het initiatief. Ook Europarlementariërs reageerden verbolgen.

'Brussel kan de pot op', stelde PVV-leider Geert Wilders vrijdagavond. 'We hebben al meer dan 32.000 meldingen. De website is een schot in de roos. We zoeken feiten over overlast en verdringing door Midden- en Oost-Europeanen. Het verwijt van discriminatie is uit de lucht gegrepen en onzinnig', aldus Wilders.