Bosnië klopt dan toch niet het Belgische record regeringsvormen. Het heeft zestien maanden geduurd, maar Bosnië heeft eindelijk de formatie van een nieuwe regering voltooid. De zes partijen die in oktober 2010 als grootste uit de stembus kwamen waren het in december al eens over de invulling van de kabinetsposten, maar het parlement gaf vrijdag pas zijn fiat.

De macht wordt in Bosnië gedeeld door Bosniakken, Serviërs en Kroaten, die bij om de beurt de regeringsposten invullen.

Premier Vjekoslav Bevanda - een Bosnische Kroaat en voormalige regionale minister van Financiën - sprak zijn lof uit over het parlement en zei direct hard aan de slag te gaan om de economie erbovenop te helpen. Daarnaast staat toetreding tot de Europese Unie hoog op de agenda.

De EU reageerde verheugd op de regeringsvorming in Bosnië. Buitenland-vertegenwoordiger Catherine Ashton en eurocommissaris voor Uitbreiding Stefan Fuele moedigden de regering aan zich ’te concentreren op de dringende Europese integratieagenda’.
 
Tegelijkertijd spraken zij hun zorg uit over het ontbreken van een regeringsbegroting. 'Een solide economisch en fiscaal beleid is een essentiële voorwaarde voor het integratieproces van het land.'
 
Politieke leiders steggelen nog over de toewijzing van beschikbare gelden. Als gevolg hiervan hebben ambtenaren hun salaris over januari nog niet ontvangen.