Kevin Borlée en Elodie Ouedraogo winnen de Gouden Spike 2011
Kevin Borlée en Elodie Ouedraogo Foto: BELGA
Kevin Borlée en Elodie Ouedraogo hebben vrijdagavond de Gouden Spike, de belangrijkste atletiekprijs van ons land, gewonnen. Kevin Borlée haalde het bij de mannen voor zijn broer Jonathan en Europees kampioen veldlopen Atelaw Bekele. Ouedraogo haalde meer punten dan Lindsey De Grande (middellange afstandsloopster) en Svetlana Bolshakova (hink-stap-springen).

Voor de 23-jarige Borlée was het al de derde keer in zijn carrière dat hij de trofee in ontvangst mocht nemen. Ook vorig jaar en in 2008 kroonde hij zich tot beste Belgische atleet, in 2009 ging zijn broer Jonathan met de onderscheiding aan de haal en moest Kevin vrede nemen met zilver. Dit jaar totaliseerde Kevin Borlée 95 punten en won hij zo met 46 punten voorsprong op zijn broer Jonathan (49 ptn). Europees kampioen veldlopen Atelaw Bekele pakte de Bronzen Spike met 21 punten.

Kevin Borlée dankt zijn derde Gouden Spike vooral aan zijn schitterende prestaties op het WK atletiek in het Zuid-Koreaanse Daegu. Daar kaapte hij brons weg op de 400 meter en leidde hij het 4x400 meter aflossingsteam naar de vijfde plaats in de finale.

Eerste Gouden Spike voor Ouedraogo

Bij de vrouwen ging de onderscheiding voor het eerst naar hordeloopster Elodie Ouedraogo. De 30-jarige Brusselse haalde het met 84 punten voor Lindsey De Grande (42 ptn.). De Bronzen Spike ging naar hink-stap-springster Svetlana Bolshakova (34 ptn.), de winnares van vorig jaar.

Ouedraogo maakte enkele jaren geleden de overstap van de sprintnummers naar het hordelopen en zag vorig jaar een sterk seizoen bekroond met een plaats in de halve finales op het WK in Daegu, waar ze zich tevens plaatste voor de Olympische Spelen in Londen.

Laureaten

MANNEN:
Gouden Spike: Kevin Borlée
Zilveren Spike: Jonathan Borlée
Bronzen Spike: Atelaw Bekele

VROUWEN:
Gouden Spike: Elodie Ouedraogo
Zilveren Spike: Lindsey De Grande
Bronzen Spike: Svetlana Bolshakova

BELOFTEN MANNEN:
Stef Vanhaeren

BELOFTEN VROUWEN:
Marjolein Lindemans

De uitslag van de Gouden Spike 2011:

Mannen:
1. Kevin Borlée 95 ptn
2. Jonathan Borlée 49
3. Atelaw Bekele 21
4. Thomas Van Der Plaetsen 19
5. Hans Van Alphen 11
6. Adrien Deghelt 3

Vrouwen:
1. Elodie Ouedraogo 84 ptn
2. Lindsey De Grande 42
3. Svetlana Bolshakova 34
4. Elisabeth Davin 16
5. Melissa Dupré 8
6. Anne Zagré 6
7. Alemensch Belete 2
8. Hanne Van Hessche 1
. Sara Aerts 1
. Barbara Maveau 1

Beloften mannen:
1. Stef Vanhaeren 17 ptn
2. Emmanuel Lejeune 4
3. Thomas Van Der Plaetsen 3

Beloften vrouwen:
1. Marjolein Lindemans 14 ptn
2. Zenobie Vangansbeke 7
3. Aurelie De Ryck 6.